Handsoff badbevalling in Enschede

blijdschap na de geboorte

Een positieve zwangerschapstest...

In september 2020 krijg ik een app van collega fotograaf Jaleesa Koelen dat ze een positieve zwangerschapstest in haar handen had. "Wil jij de geboorte vastleggen Christie?" Natuurlijk zei ik direct JA!

Jaleesa had precies voor ogen hoe de bevalling moest gaan. Aangezien de geboorte van haar dochtertje niet was verlopen zoals zij graag had willen zien, stelde ze deze keer een geboorteplan op. Ze wilde een handsoff bevalling in bad. Helemaal meegaan met haar eigen lichaam zonder inmenging van haar verloskundige. Haar man en dochtertje zouden erbij aanwezig zijn.
We realiseerden ons dat het misschien wel anders zou kunnen verlopen, omdat we nog midden in de coronacrisis zaten ... Nederland was in volledige lockdown. Voor ons als geboortefotografen, in die periode was het bijna onmogelijk om bij een geboorte te kunnen zijn, omdat dit vanwege de coronaregels niet was toegestaan. Wij hielden nauw contact met elkaar en Jaleesa besprak haar wens ook veel met haar verloskundige. Haar verloskundige geeft toestemming dat haar geboortefotograaf erbij mag zijn.

geboortefoto's badbevalling enschede overijssel
Opvangen van de weeën

De bevalling begint...

Op 31 maart rond half acht in de ochtend krijg ik een app berichtje van Jaleesa dat ze het idee heeft dat er 'iets' op gang aan het komen is. Ze verliest wat vocht, maar weet nog niet zeker of het vruchtwater is. Sinds 6 uur die ochtend heeft ze ook wat krampen/harde buiken.
Ik vraag haar of ze de verloskundige al gebeld heeft en of ze mij op de hoogte wil houden, zodat ik thuis vast wat dingen kan regelen voor Sil mocht ik die kant op moeten komen en omdat de weg naar Oldenzaal open licht moet ik via Denekamp omrijden dat is een kleine 10 minuten verder dan normaal. Jaleesa wuift het nog een beetje weg en zegt dat ze gaat ontbijten.

mama vangt weeën op in bad
Je vasthouden aan het bad tijdens een wee

De tijd dringt....

Een half uur later krijg ik een app dat de weeën heftiger beginnen te worden en ze komen om de 5 minuten. Ze gaat de verloskundige bellen en die komt haar kant op. We besluiten dat Tim mij laat weten zodra ik die kant op komt. Maar nog geen uur laten laat ze weten dat het steeds zwaarder wordt en ze niet weet hoe lang het gaat duren. De verloskundige is nog niet geweest, omdat ze naar een andere patiënt moest. We besluiten dat ik ga rijden en ik stap in de auto richting Enschede.

Iets voor half 11 belt Tim mij in de auto met de vraag waar ik nu ben, want het gaat snel nu. Vijf minuten later loop ik de woonkamer in, waar ik hoor en merk aan Jaleesa dat het echt snel gaat nu. Gelukkig hoef ik mijn camera alleen maar uit de tas te halen en ik kan direct beginnen. Verder heerst er een serene rust in de woonkamer. Verloskundige Anne zit op de bank naast het bad en moedigt Jaleesa aan. Jaleesa's dochtertje geeft mama nog wat kusjes en speelt ondertussen rustig verder en kijkt af en toe even in het bad of haar broertje er al is. Tim is de grote steun en toeverlaat van Jaleesa en wijkt geen moment van zijde en ondertussen houdt hij zich bezig met hun dochter.

dochter speelt tijdens bevalling
Terwijl mama de weeën weg puft, speelt dochter lekker doen.
mama vangt weeën op in bad
Vaders kunnen wel degelijk multi-tasken 😉

Daar is hij dan...

Volledig vertrouwend op haar eigen kracht bevalt Jaleesa van zoon Avan. Verloskundige Anne helpt alleen met het laatste stukje, want het schoudertje van Avan zit vast. En net als bij alle andere bevallingen waar ik bij mocht zijn voel ik ook nu weer een brok in mijn keel en een traan opkomen. Het blijft zo iets magisch.

Jaleesa bekijkt Avan nog even onder water en langzaam haalt ze hem omhoog en tegen zich aan. Ik zie door mijn lens een geëmotioneerde Tim en een grote zus Eowyn met stralende oogjes.

verloskundige helpt tijdens uitdrijving kindje, mama op handen en voeten
Verloskundige Anne helpt Jaleesa met het laatste stukje
mama bekijkt kindje onder water
Jaleesa bekijkt Avan onder water

Halve lotus en een bijzonder ritueel..

Jaleesa had al aangegeven dat ze graag een halve lotus bevalling wilde. Dit betekend dat de navelstreng niet direct wordt doorgeknipt, maar dat dit pas gebeurd na de geboorte van de placenta.

Een uurtje blijven mama en zoon heerlijk rustig in het warme water liggen. Ouders worden gebeld via FaceTime en kunnen hun kersverse kleinzoon zo al even bewonderen.

Na een uurtje pakt Tim Avan aan van Jaleesa en wordt hij uit het warme bad gehaald. Anne laat aan Eowyn zien hoe de placenta eruit ziet en doet de eerste controles bij Avan.

Als die controles helemaal goed zijn is het tijd om de navelstreng door te branden. Jaleesa had mij tijdens ons eerste gesprek al laten weten dat ze graag de navelstreng wilden doorbranden in plaats van doorknippen. Voor mij was dit voor het eerst dat ik dit mocht meemaken. Gefascineerd keek ik toe hoe alles klaar werd gelegd en de kaarsen werden aangestoken, waarna in alle rust dit ritueel begon.

Doorbranden van de navelstreng.

Zou jij een geboortefotograaf bij je bevalling willen?

Zie jij al die mooie foto's ook steeds voorbij komen in je tijdlijn op Instagram of Facebook? Zou je graag meer willen weten over mijn werk als geboortefotograaf, wil je weten of ik beschikbaar ben voor jullie bevalling?
Neem dan contact op via het contactformulier en download de gratis Geboortefotografie Brochure

kindje geboren in bad

Share this story